Celem działania naszej grupy jest upowszechn
Stanowimy nieformalną grupę zaprzyjaźnionych, certyfikowanych ekologicznie lub pracujących naturalnymi metodami gospodarstw, prowadzonych przez podobnie myślących ludzi, podążających za wspólną ideą.
Uprawiamy ziemię, czerpiemy radość z hodowli zwierząt gospodarskich.
To wszystko daje nam poczucie samowystarczalności.
Od wielu lat praktykujemy bezpośrednie zaopatrywanie się w płody ziemi o wysokiej wartości biologicznej, dzięki czemu minimalizujemy zależność od supermarketów i polegania na tzw. żywności masowej.
Staramy się wykluczać, a przynajmniej ograniczać zużycie opakowań, zwłaszcza plastikowych, jeśli to możliwe, w ich miejsce stosujemy pojemniki zwrotne lub wielokrotnego użytku.
Praktykujemy dokonywanie przemyślanych zakupów ( kupuję to i tyle, ile faktycznie potrzebuję), resztki organiczne kompostujemy lub skarmiamy naszym zwierzętom, które z kolei dostarczają organicznego nawozu wzbogacającego ziemię, na której prowadzimy nasze uprawy. W ten sposób staramy się wpisać w naturalny obieg przyrody.
Żyje się nam przez to zdrowiej i ciekawiej. Taki styl życia pozwala nam spotykać ludzi poszukujących alternatywnych rozwiązań dla coraz powszechniejszego konsumpcjonizmu i roszczeniowej postawy wobec, wszystkiego, co nas otacza.
Ideą powstania Kooperatywy124 była chęć podzielenia się z innymi naszymi obserwacjami i doświadczeniami, zamiłowaniem do prawdziwego jedzenia, prostych nieprzetworzonych smaków i życia blisko i w zgodzie z naturą.
Chcemy promować żywność nieprzetworzoną, dostępną lokalnie, być może w niedalekim sąsiedztwie. Osobom mieszkającym i pracującym w mieście, nie mającym bezpośredniego kontaktu z takimi gospodarstwami, ten kontakt umożliwić, min. poprzez udział w wydarzeniach organizowanych przez Kooperatywę w naszych gospodarstwach ( Targ Ziemi, skrzynki pełne świeżych owoców, warzyw i ziół produkowanych metodami biologicznymi, a przynajmniej naturalnymi bazującymi na starej wiedzy, wzbogaconej o nowe możliwości).
Nasze działania koncentrują się na wspieraniu pozytywnego zjawiska zaopatrywania się w płody rolne bezpośrednio od rolnika, aktywizacji społeczności wiejskiej wokół produktu lokalnego, oraz na promowaniu idei sprzedaży bezpośredniej w szerokim jej rozumieniu.
Obszary pracy Kooperatywy124:
• Codzienna praca w naszych gospodarstwach (dni otwarte)
• Cykliczny Targ Ziemi ( gospodarstwo przypałacowe Bzowa Ostoja ) - prezentacja i komunikacja gospodarstw lokalnych, wchodzących w skład i sympatyzujących z Kooperatywą
• Skrzynki
• Poszukiwanie nowych dostawców: gospodarstw hodujących zwierzęta z poszanowaniem ich dobrostanu, uprawiających warzywa, zioła, bez stosowania środków ochrony roślin, pielęgnujących stare odmiany drzew owocowych
• Działalność edukacyjna na wszystkich poziomach kształcenia: współpraca z przedszkolami i szkołami, oraz ośrodkami uniwersyteckimi
Koordynatorami i współtwórczyniami Kooperatywy124 są :
Joanna Maślukiewicz od pięcu lat wieśniaczka, prowadzi gospodarstwo kozie KOZŁONOGA w Klecinie, lubi dobrze ugotować i dobrze zjeść, najlepiej pod chmurką. Fanka kociołkowania (gotowania w kotle na żywym ogniu), pieczenia chlebów, zbierania chwastów jadalnych, muzyki dawnej i wnętrz bez telewizora. Z zawodu i przyjemności nauczycielka języka angielskiego metodą komunikacyjną. Prywatnie matka dwóch córek matkopodobnych i opiekunka stada kóz i dwóch wałachów koników polskich. I to wszystko znosi jakoś jej mąż, wierny recenzent jej domowej roboty śmierdzących serów i innych eksperymentów kulinarnych. Z woli żony w chwilach wolnych rolnik i drwal.
Ideą powstania Kooperatywy124 była chęć podzielenia się z innymi naszymi obserwacjami i doświadczeniami, zamiłowaniem do prawdziwego jedzenia, prostych nieprzetworzonych smaków i życia blisko i w zgodzie z naturą.
Chcemy promować żywność nieprzetworzoną, dostępną lokalnie, być może w niedalekim sąsiedztwie. Osobom mieszkającym i pracującym w mieście, nie mającym bezpośredniego kontaktu z takimi gospodarstwami, ten kontakt umożliwić, min. poprzez udział w wydarzeniach organizowanych przez Kooperatywę w naszych gospodarstwach ( Targ Ziemi, skrzynki pełne świeżych owoców, warzyw i ziół produkowanych metodami biologicznymi, a przynajmniej naturalnymi bazującymi na starej wiedzy, wzbogaconej o nowe możliwości).
Nasze działania koncentrują się na wspieraniu pozytywnego zjawiska zaopatrywania się w płody rolne bezpośrednio od rolnika, aktywizacji społeczności wiejskiej wokół produktu lokalnego, oraz na promowaniu idei sprzedaży bezpośredniej w szerokim jej rozumieniu.
Obszary pracy Kooperatywy124:
• Codzienna praca w naszych gospodarstwach (dni otwarte)
• Cykliczny Targ Ziemi ( gospodarstwo przypałacowe Bzowa Ostoja ) - prezentacja i komunikacja gospodarstw lokalnych, wchodzących w skład i sympatyzujących z Kooperatywą
• Skrzynki
• Poszukiwanie nowych dostawców: gospodarstw hodujących zwierzęta z poszanowaniem ich dobrostanu, uprawiających warzywa, zioła, bez stosowania środków ochrony roślin, pielęgnujących stare odmiany drzew owocowych
• Działalność edukacyjna na wszystkich poziomach kształcenia: współpraca z przedszkolami i szkołami, oraz ośrodkami uniwersyteckimi
Koordynatorami i współtwórczyniami Kooperatywy124 są :
Joanna Maślukiewicz od pięcu lat wieśniaczka, prowadzi gospodarstwo kozie KOZŁONOGA w Klecinie, lubi dobrze ugotować i dobrze zjeść, najlepiej pod chmurką. Fanka kociołkowania (gotowania w kotle na żywym ogniu), pieczenia chlebów, zbierania chwastów jadalnych, muzyki dawnej i wnętrz bez telewizora. Z zawodu i przyjemności nauczycielka języka angielskiego metodą komunikacyjną. Prywatnie matka dwóch córek matkopodobnych i opiekunka stada kóz i dwóch wałachów koników polskich. I to wszystko znosi jakoś jej mąż, wierny recenzent jej domowej roboty śmierdzących serów i innych eksperymentów kulinarnych. Z woli żony w chwilach wolnych rolnik i drwal.
Izabela Gamperl prowadzi gospodarstwo przypałacowe Bzowa Ostoja, od lat związana z założeniem parkowo - pałacowym w Kraskowie, oraz projektami edukacyjnymi i artystycznymi realizowanymi przez Fundację Forum Krasków.
Z wykształcenia germanistka, z pasji wnikliwy obserwator zachowań zwierząt, roślin i ludzi.
Interesuje ją: praca z dziećmi i zwierzętami, rolnictwo biodynamiczne, serowarstwo, i sztuka.
W tym sezonie Kooperatywa124 opracowuje Skrzynkę Ziemską, w której będzie można znaleźć to, czym można zdrowo wyżywić się przez tydzień:
• żywe mleko kozie z Gospodarstwa koziego Kozłonoga w Klecinie,
• świeże warzywa, owoce i zioła z certyfikowanego ekologicznie gospodarstwa przypałacowego Bzowa Ostoja w Kraskowie,
• naturalne produkty od współpracujących z nami sąsiadów z zaprzyjaźnionych gospodarstw z gminy Marcinowice i okolic.
Z wykształcenia germanistka, z pasji wnikliwy obserwator zachowań zwierząt, roślin i ludzi.
Interesuje ją: praca z dziećmi i zwierzętami, rolnictwo biodynamiczne, serowarstwo, i sztuka.
W tym sezonie Kooperatywa124 opracowuje Skrzynkę Ziemską, w której będzie można znaleźć to, czym można zdrowo wyżywić się przez tydzień:
• żywe mleko kozie z Gospodarstwa koziego Kozłonoga w Klecinie,
• świeże warzywa, owoce i zioła z certyfikowanego ekologicznie gospodarstwa przypałacowego Bzowa Ostoja w Kraskowie,
• naturalne produkty od współpracujących z nami sąsiadów z zaprzyjaźnionych gospodarstw z gminy Marcinowice i okolic.